Tuesday, September 22, 2009

ΔΕΚΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ









ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - «Καρποφόρα και ευλογημένα» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος τα 10 χρόνια ποιμαντορίας και διακονίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος εκπροσωπώντας την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ως ο έχων τα πρεσβεία, απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα κατά το τέλος του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στον Μανχάταν.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος τόνισε ότι η δεκαετία 1999-2009 «ήταν 10 χρόνια, κοπιώδη αλλά συνάμα και ευλογημένα και καρποφόρα στα οποία ο Αρχιεπίσκοπος εργάσθηκε νυχθημερόν με σύνεση, με σοφία, με γνώση, με ευγένεια και με αγάπη για να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και για να συναγάγει το λαό του Θεού εις τον Οίκο Του».

Ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Σικάγου και τους άλλους Αρχιερείς και το εκκλησίασμα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θεωρεί την επέτειο ως μια ευκαιρία ευχαριστίας και δοξολογίας πρώτα προς τον Θεό για το έργο και τη ζωή της Εκκλησίας τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και έκφρασης εκ μέρους του ευγνωμοσύνης προς τον κλήρο και το λαό της Αρχιεπισκοπής.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προέστη της Θείας Λειτουργίας και μαζί του συλλειτούργησαν οι συνοδικοί Μητροπολίτες Σικάγου Ιάκωβος, Πίτσμπουργκ Μάξιμος, Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Άτλαντας Αλέξιος, Ντιτρόϊτ Νικόλαος, ο ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος και οι επίσκοποι Τρωάδος Σάββας και Φασιανής Αντώνιος. Παρέστησαν οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.κ. Βασίλης Κασκαρέλης και Ανδρέας Κακουρής, ο πρέσβης της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε. κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, και η γενική πρόξενος της Ελλάδος Άγη Μπαλτά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της δεκαετούς επετείου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέστη πανηγυρικής δοξολογίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη οποία παρέστησαν οι κληρικοί και οι πρεσβυτέρες της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Εκ μέρους των κληρικών προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο ο π. Νικόλαος Άνκτιλ και του προσέφερε ως δώρο εκ μέρους του κλήρου μια αρχιερατική ράβδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του προς τους κληρικούς υπενθύμισε τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ενθρονιστήριου ομιλίας του πριν από ακριβώς 10 χρόνια, που είναι η πίστη, η αγάπη και η ενότητα, προτεραιότητες που όπως είπε, εξακολουθούν να αποτελούν κορμό και οδηγό για την διακονία του και την πορεία της Εκκλησίας στην Αμερική. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και φορείς του Ελληνικού πολιτισμού έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μοιραστούμε αυτό που μας εδόθη, την πίστη μας και την ελληνορθόδοξη παρακαταθήκη μας με όλη την κοινωνία, με όλους τους συνανθρώπους μας.

Εξ άλλου το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού παρέθεσε επίσημο εορταστικό δείπνο στο ξενοδοχείο Carlyle προς τιμή του Αρχιεπισκόπου στο οποίο παρευρέθηκαν οι αρχιερείς μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι βοηθοί επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής, στελέχη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Φιλόπτωχου Αδελφότητος και των άλλων ιδρυμάτων και οργανώσεων της Αρχιεπισκοπής καθώς και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι και απηύθυναν ευχετήριους χαιρετισμούς. Τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε εκ μέρους της Συνόδου ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου κ. Μάξιμος και εκ μέρους του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του σώματος κ. Μιχαήλ Τζαχάρης.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δει τον εορτασμό της επετείου είναι η έκφραση ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών προς τον Θεό και τους πιστούς της Εκκλησίας στην Αμερική για τα δέκα χρόνια ζωής της Εκκλησίας και προσφοράς τους στο έργο της. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο γενικότερα για τη στήριξη και την αγάπη τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από επιστολές του Αποστόλου Παύλου που τονίζουν την ανάγκη προόδου στη γνώση της απέραντης αγάπης του Κυρίου Ιησού Χριστού και της συνεχούς πνευματικής μεταμορφώσεως εν Αυτώ, κατέληξε καλώντας όλους να βάλουν «περισσότερο τον Χριστό στη ζωή τους» ως το μόνο τρόπο προόδου στο μέλλον.

No comments:

Post a Comment