Tuesday, May 10, 2011

Archdiocesan Byzantine Choir gives first formal Concert at Holy Trinity Cathedral in NYC.













Την πρώτη επίσημη εμφάνισή της πραγματοποίησε η νεοσύστατη Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία σε μια συναυλία με θέμα «Ανάστα ο Θεός!» το βράδυ της περασμένης Κυριακής 8 Μαϊου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.
Οι καλλίφωνοι ψάλτες, ανάμεσά τους και σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη και μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Κεχαγιά, απέδωσαν στο γνήσιο βυζαντινό ύφος, επιλεγμένους ύμνους της Αναστάσεως και του Πεντηκοσταρίου.
Θερμότατα χειροκροτήθηκαν οι τέσσερις μικρότεροι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, -της νέας διακονίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής-, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010, Μανώλης Λαμπράκης, Παναγιώτης Νίκολας, Ανδρέας Νίκολας και Νικηφόρος Παπαδόπουλος, οι οποίοι έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους παραλλαγή και μέλος, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Τη συναυλία παρακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος συνεχάρη τους χορωδούς για τη θαυμάσια ψαλμωδία τους, καθώς και τον διευθυντή της Αρχιεπισκοπικής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο.
Παρέστησαν επίσης, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, ο Πρόξενος της Ελλάδος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, το ζεύγος των ευεργετών Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή, οι οποίοι έκαναν μια ιδιαίτερα σημαντική προσφορά 10,000 δολαρίων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, -όπως και το Καλλινίκειο Ιδρυμα-, ιερείς, Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων ο Αρχων Πρωτοψάλτης Νικόλαος Στέλιαρος και λάτρεις της βυζαντινής μουσικής.
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής έχει ως απώτερο σκοπό και στόχο την ανάδειξη νέων, καταρτισμένων ιεροψαλτών, που θα καλύψουν τις ανάγκες των ιερών αναλογίων των ενορίων της Αρχιεπισκοπής, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση και ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής.
Στεγάζεται προσωρινά στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά από την ιστοσελίδα της Σχολής www.asbm.goarch.org ή καλώντας τον αριθμό 212-570-3590.

PHOTOS:DIMITRIOS PANAGOS

WWW.PANAGOS.COM

No comments:

Post a Comment