Tuesday, February 19, 2013


by Revekka Papadopoulou

GREEK NEWS
Αγία Τριάδα Χίκσβιλ

Με αισθήματα χαράς, αλλά και περισσή συγκίνηση, καθώς μια νέα σελίδα ανοίγει στην 40χρονη ιστορία της κοινότητάς τους, οι ενορίτες της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ του Λονγκ Αιλαντ καλωσόρισαν στα μέσα Ιανουαρίου το νέο τους ιερέα π. Θεοφάνη Παπαντώνη και την Πρεσβυτέρα Μαρία.
Ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης διαδέχθηκε τον π. Γεώργιο Σταυρόπουλο, ο οποίος επί 33 ολόκληρα χρόνια, από το 1980, διακόνησε την Αγία Τριάδα με αγάπη και αφοσίωση και πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.

Ηταν μια Κυριακή διαφορετική από τις υπόλοιπες για όλους στον κατάμεστο ναό της Αγίας Τριάδας η Κυριακή 20 Ιανουαρίου όταν οι δύο ιερείς συλλειτούργησαν και ο π. Γεώργιος παρουσίασε στο εκκλησίασμα και επίσημα το νέο ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας.
«Συνεχίσατε ενωμένοι την πρόοδο, πάντοτε, προσευχόμενοι και εργαζόμενοι. Αγκαλιάσατε το νέο ιερέα σας. Προσευχηθείτε για το νέο ιερέα σας. Δείξατε αγάπη και σεβασμό στο νέο ιερέα σας. Χρειάζεται τις προσευχές όλων μας», κάλεσε τους ενορίτες της Αγίας Τριάδας ο π. Γεώργιος, τόσο κατά την ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, όσο και στο ευχαριστήριο μήνυμα που απέστειλε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το «δυναμικό και ώριμο, εργατικό και πρόθυμο για πρόοδο εκκλησίασμα της Αγίας Τριάδας» που συντέλεσε σε μια «ευλογημένη, δυναμική, αγιαστική, εκπαιδευτική διακονία αυτές τις δεκαετίες».

Καλωσορίζοντας τον νέο ιερέα, ο π. Σταυρόπουλος υπογράμμισε το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό κληροδότημα της Αγίας Τριάδας.
Ενα δυνατό ελληνικό απογευματινό σχολείο, ένα κατηχητικό σχολείο, νηπιαγωγείο και προνηπιαγωγείο, το πρόγραμμα «Mommy and Me», μια Παιδική Χορωδία που με ξεχωριστή επιτυχία ανέβασε αρχαίες τραγωδίες και ανεπανάληπτες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, και τα χορευτικά συγκροτήματα «Hellenic Dancers».
«Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα εδίδαξαν και εκαλλιέργησαν την Ελληνική σκέψη και τον πολιτισμό», είπε.

Ο π. Θεοφάνης

«Η Αγία Τριάδα είναι μια κοινότητα η οποία έχει ήδη στελεχωθεί με τα ιδανικά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», δήλωσε ο π. Θεοφάνης εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον π. Γεώργιο και όλους τους ενορίτες για τη θερμή υποδοχή, αλλά και χαρά και συγκίνηση μαζί, καθώς αυτός είναι ο πρώτος του διορισμός ως ιερατικώς προϊσταμένου σε κοινότητα.
«Είναι μια ευλογία και μεγάλη τιμή για μένα που κλήθηκα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή να υπηρετήσω αυτή την κοινότητα», είπε.

Από την εις πρεσβύτερο χειροτονία του, σχεδόν πέντε χρόνια πριν, διακόνησε μέχρι ένα μήνα την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, στην οποία ήδη είχε την ευθύνη των θεμάτων νεολαίας.

Ως σπουδαστής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη είχε παραστεί το 2003 στα εγκαίνια της Αγίας Τριάδας από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, χωρίς τότε να μπορεί να φανταστεί ότι κάποια μέρα θα αναλάμβανε ο ίδιος να ποιμάνει αυτή την ζωντανή, πολυπληθή και σημαντική κοινότητα του Λονγκ Αιλαντ.

«Έχοντας αναλάβει τη σκυτάλη από τον π. Σταυρόπουλο, εύχομαι ο Θεός να με στηρίξει και να μπορέσω να προσφέρω και εγώ ό,τι μπορώ στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας», τόνισε ο π. Θεοφάνης μιλώντας στη Greek News.

«Είμαι εδώ να σας διακονήσω, να σας προσφέρω ό,τι μπορώ, τον εαυτό μου, την αγάπη μου, τη συμπαράστασή μου. Θέλω να προσφέρω και εγώ ό,τι μπορώ, ώστε να βάλω και εγώ το δικό μου στολίδι στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας που είναι ήδη στολισμένη, έχει ριζωθεί και έχει γερά θεμέλια», σημείωσε και πρόσθεσε; «Να καλλιεργήσουμε απλά όσο περισσότερο μπορούμε αυτά που ήδη υπάρχουν για το μέλλον της κοινότητάς μας και για το μέλλον της ελληνοαμερικανικής παρουσίας στην περιοχή αυτή.»

«Να πάμε από το καλό στο καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στον ιερέα και τους ενορίτες του. «Αγάπη, σύμπνοια, να σκεφτόμαστε το ίδιο και να εργαζόμαστε για το καλό της Αγίας Τριάδας, γιατί είμαστε μια οικογένεια.»

Ο π. Θεοφάνης ανέλαβε επίσημα τα νέα του καθήκοντα πέντε μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιανουαρίου, και ξεκίνησε αμέσως να ενημερώνεται για τη λειτουργία των πολυάριθμων οργανισμών της κοινότητας και του σχολείου.
Ενα από τα πρώτα προγράμματα που ευλόγησε ήταν το «Γεροντικό», το εβδομαδιαίο γεύμα που προσφέρει κάθε Πέμπτη η κοινότητα της Αγίας Τριάδας, χάρη στους ακούραστους εθελοντές και δωρητές της, για τους ηλικιωμένους ενορίτες της.
Από τους βασικούς στόχους του, όπως ανέφερε, είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η πνευματική κατάρτιση των ενοριτών. Ηδη έχει ξεκινήσει κάθε Τετάρτη κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής και πνευματική συζήτηση, αρχικά στην αγγλική γλώσσα, και σύντομα και στην ελληνική γλώσσα, αμέσως μετά την τέλεση Παράκλησης στη Θεοτόκο.

Για τα παιδιά και τους νέους, ο π. Θεοφάνης ανέφερε πως η προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση να έχουν την ελληνομάθεια που ήδη λαμβάνουν από το απογευματινό σχολείο και να μην ξεχάσουν την Εκκλησία, ακόμη και όταν τελειώσουν το ελληνικό σχολείο. «Να ξέρουν ότι η Αγία Τριάδα είναι εδώ και θα τους βοηθήσει στη ζωή τους», τόνισε.

Γέννημα – θρέμμα της Αστόριας ο π. Θεοφάνης που χειρίζεται άψογα την Ελληνική Γλώσσα, τελείωσε το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, σπούδασε Οικονομικά και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Στο πλευρό του βρίσκεται η Πρεσβυτέρα Μαρία – Σοφία, με την οποία ήταν μάλιστα συμμαθητές από το νηπιαγωγείο του Αγίου Δημητρίου και είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, της Χριστίνας και του Αλέξανδρου.
«Είναι μια ευλογία που βρίσκομαι εδώ και που η πρώτη μου και εύχομαι ίσως και η τελευταία ευκαιρία να ποιμάνω μια κοινότητα να είναι μια τέτοια κοινότητα, όπως η Αγία Τριάδα του Χίκσβιλ», κατέληξε ο π. Θεοφάνης.

Η Αγία Τριάδα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κοινότητας (http://holytrinityhicksville.ny.goarch.org/), η ιστορία της Αγίας Τριάδας ξεκινά το 1972 όταν υλοποιήθηκε το όνειρο για τη δημιουργία ελληνορθόδοξης κοινότητας στο Χίκσβιλ. Η νέα ενορία αναγνωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή το 1973 και έλαβε το Καταστατικό της το 1977.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1978 έγινε η θεμελίωση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας, και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 1980, Κυριακή των Βαϊων, τελέστηκαν τα Θυρανοίξια και η πρώτη Θεία Λειτουργία.
Το 1990 στις κοινοτικές εγκαταστάσεις προστέθηκε το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο, ενώ με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Τριάδας από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2003.

Από το 1980 την Αγία Τριάδα υπηρέτησε ο π. Γεώργιος Σταυρόπουλος έχοντας στο πλευρό του την ακούραστη Πρεσβυτέρα Αγγελική, η οποία διδάσκει σήμερα στο απογευματινό και το κατηχητικό σχολείο, και είχε την ευθύνη για πολλά αξιόλογα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που κατά καιρούς παρουσίασαν το σχολείο και η παιδική χορωδία της Αγίας Τριάδας.

No comments:

Post a Comment