Sunday, July 21, 2013


GREEK NEWS, NY JULY 22, 2013
by Revekka Papadopoulou
Photos:Dimitrios panagos

Εδειξαν την αγάπη τους στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας


Με λαμπρότητα γιoρτάζει και φέτος τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδός της, Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος, η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας στο Wantagh του Λονγκ Αιλαντ.

Στο νεόδμητο βυζαντινού ρυθμού με τρούλο ναό που φέρει το όνομα της Χιοπολίτιδος Αγίας θα τελεστεί το πρωί σήμερα, Δευτέρα, κυριώνυμη μέρα, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά θα γίνει η περιφορά της θαυματουργού εικόνας και θα προσφερθεί κέρασμα στο εκκλησίασμα από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα. Πλήθος πιστών συνέρευσε στο ναό και το βράδυ της Κυριακής κατά τον Μέγα Εσπερινό ο οποίος τελέστηκε με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων από τη Νέα Υόρκη. Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας και Αρτοκλασία, προσφορά των ενοριτών της κοινότητας, οι πιο πολλοί από τους οποίους κατάγονται από τη μυροβόλο Χίο, που επίσης πανηγυρίζει τις ημέρες αυτές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος επισκέφθηκε την Αγία Μαρκέλλα όπου και προέστη της Θείας Λειτουργίας την προ περασμένη Κυριακή 14 Ιουλίου, και επαίνεσε την κοινότητα, η οποία «πολύ γρήγορα, σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα μέσα έχτισε αυτόν τον ωραιότατο ναό».
Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής το πρωί από τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Σαράντη Λουλάκη, τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Γωνιά και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου καθώς και παιδιά του ελληνικού και του κατηχητικού σχολείου, τα οποία του προσέφεραν λουλούδια. 


Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πώς σήμερα έχουμε ανάγκη να κάνουμε πράξη τον Χριστιανισμό μας και να τον μεταδώσουμε στους αδελφούς μας, ενώ τόνισε πως πρέπει να είμαστε όχι απλώς οι άνθρωποι που κάνουν το καλό, αλλά ηγέτες στο να κάνουμε το καλό. Κάλεσε δε όλους να συνεχίσουν το ωραίο έργο τους, ώστε να είναι η κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας «ένα ωραίο παράδειγμα ζωντανής ενορίας ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν στο Θεό και την Εκκλησία ό,τι καλύτερο και ό,τι ωραιότερο»

Την απερίγραπτη χαρά τόσο του ιδίου όσο και των μελών της κοινότητας, καθώς και τις ευχαριστίες τους για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Αγία Μαρκέλλα εξέφρασε ο π. Σαράντης Λουλάκης, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε και στο οικοδομικό έργο το οποίο προχωρά ομαλά και αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί χάρη και σ’ ένα απρόσμενο δώρο που έλαβε πρόσφατα η κοινότητα από ομάδα φίλων - ευεργετών της, ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Χρήστος Σπυρόπουλος και Νίκος Μπουλταδάκης, ο οποίος βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας ενισχύοντας το έργο της. Η γενναιοδωρία των δωρητών αυτών θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν φέτος όλες οι εργασίες που υπολείπονται για την αποπεράτωση του ναού, έτσι ώστε το μόνο που θα απομείνει, για τη συνέχεια, να είναι η αγιογράφηση.
Στη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, επέδωσε, εκ μέρους της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας, μια χειροποίητη εικόνα της Χιοπολίτιδος Αγίας στον Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευεργέτη κ. Χρήστο Σπυρόπουλο, τον οποίο η κοινότητα θα τιμήσει στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Sand Castle. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν το έργο της κοινότητας.

Στο θέμα των εργασιών στο ναό, ήδη, έχει τοποθετηθεί το μάρμαρο στο Ιερό και το σολέα, χάρη στην ευγενική προσφορά του ενορίτη κ. Στέλιου Αποστολίδη, ιδιοκτήτη της εταιρίας E & S Marble & Granite, o οποίος προσφέρει με αγάπη για την κοινότητα και τα μέλη της, την εργασία του για την τοποθέτηση του μαρμάρινου δαπέδου και στον κυρίως ναό, στο νάρθηκα, και τις εξωτερικές σκάλες. Ειδικά για το έργο στο Ιερό Βήμα και τον σολέα, αν και η εργασία αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη, ο ίδιος εργάστηκε ακούραστα, με τη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας, για να είναι όλα έτοιμα για την επίσκεψη του ποιμενάρχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων προς όλους που βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου, μέχρι στιγμής, εντός και εκτός της κοινότητάς μας. Με το μικρό δώρο του καθενός, χωρίς μεγάλους ευεργέτες, ο καλός ποιμένας μας, ο Κύριος ημών, μας βοήθησε μέχρι σήμερα να χτιστεί αυτός ο ναός προς τιμήν της Αγίας Μαρκέλλας και να γίνει Οίκος Θεού και σπίτι δικό μας», επισήμανε ο π. Σαράντης.

Ο νέος περικαλλής ναός της Αγίας Μαρκέλλας, χωρητικότητας 375 ατόμων, περιλαμβάνει επίσης τα παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, τα ιερά λείψανα των οποίων βρίσκονται ήδη στο ναό, το Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας, καθώς και καμπαναριό.

Η Κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας στη Wantagh ιδρύθηκε το 1988 και αγκαλιάζει περί τις 300 οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή.No comments:

Post a Comment