Tuesday, April 26, 2011

Holy Thursday-Holy Passion, Archdiocesan Holy Trinity Cathedral, NYC.








Μεγάλη Πέμπτη - Καθεδρικός Αγίας Τριάδας Μανχάταν

Με κατάνυξη και συντριβή βίωσαν οι πιστοί την κορύφωση του Θείου Δράματος, με τη Σταύρωση και την κάθοδο του Ιησού Χριστού στον Αδη, κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος που χοροστάτησε για πρώτη φορά στην Ακολουθία των Παθών, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, τόνισε στο κήρυγμά του ότι ο Εσταυρωμένος μας απήλλαξε από τη δουλεία της αμαρτίας και του κακού και μας απελευθέρωσε από το θάνατο.
Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την πρώτη από τις 12 ευαγγελικές περικοπές (Δώδεκα Ευαγγέλια) που διαβάζονται κατά την Ακολουθία και συνέχισαν ο π. Φραγκίσκος Μαραγκός, ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας και ο Αρχιμανδρίτης Μαρκ Αρεϊ, ο οποίος έκανε και την περιφορά του Εσταυρωμένου.
Υπό το φως των κεριών έγινε η περιφορά του Εσταυρωμένου εντός του ναού, ενώ ψαλλόταν το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού ο νέος πρόεδρος του Καθεδρικού, Στέφανος Τσερπέλης και μέλη του συμβουλίου, ενώ την Ακολουθία παρακολούθησαν και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, Πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού.

Photos:Dimitrios Panagos
www.panagos.com

No comments:

Post a Comment