Wednesday, May 8, 2013

by Revekka Papadopoulou-Greek News
Στον Ορθρο της Μεγάλης Δευτέρας που ψάλλεται το βράδυ αυτό κυριαρχούν δύο γεγονότα: η ζωή του πάγκαλου Ιωσήφ και το περιστατικό με την άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. 


Μεγάλη Δευτέρα – Ακολουθία του Νυμφίου (Μεταμόρφωση Κορόνας)

Στον Ιερό Ναό της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ.Δημήτριος τη δεύτερη Ακολουθία του Νυμφίου το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.
Υπό το φως των κεριών οι πιστοί έψαλαν το γνωστό τροπάριο «Τον νυμφώνα Σου βλέπω» μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Γεώργιο Αναστασίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του κάλεσε τους πιστούς να σκεφτούν ότι τα Πάθη του Κυρίου δεν περιορίζονται σ’ αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ξεκινούν από την ώρα της Θείας Γέννησης.
«Ο Ιησούς Χριστός, ο Θεός που έγινε άνθρωπος, είναι ο Θεός ο οποίος και σήμερα είναι μαζί μας διότι έζησε αυτά που ζούμε. Εζησε τη φρίκη της αποδοκιμασίας, έζησε την απόρριψη, έζησε την προδοσία, έζησε την εγκατάλειψη, έζησε την εκτέλεση ως κακούργος ων ο αθωότερος και καθαρότερος των ανθρώπων, τα έζησε όλα αυτά γι’ αυτό και μπορεί να καταλαβαίνει αυτά που ζούμε εμείς σήμερα», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι με τη Σταύρωσή Του ο Κύριος καθιερώνει το μέγιστο που υπάρχει και μπορεί να υπάρξει που είναι η αγάπη, η θυσία, η συμφιλίωση, η άρση του θανάτου και το τέλος του κακού.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε να περιφερθεί έκτακτος δίσκος για τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση κυπριακό λαό.
Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση για το εκκλησίασμα στην κοινοτική αίθουσα.
Στον Ορθρο της Μεγάλης Τρίτης που διαβάζεται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας κυριαρχούν οι διδακτικές παραβολές των Δέκα Παρθένων και των Ταλάντων, οι οποίες υπενθυμίζουν στον άνθρωπο την φοβερή και αδέκαστη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.







No comments:

Post a Comment