Wednesday, May 8, 2013


 by Revekka Papadopoulou-Greek News

Μεγάλη Πέμπτη – Αγια Πάθη – (Αγιος Νικόλαος Φλάσινγκ)



Με κατάνυξη και συντριβή βίωσαν οι πιστοί την κορύφωση του Θείου Δράματος, με τη Σταύρωση και την κάθοδο του Ιησού Χριστού στον Αδη, κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατάμεστος ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ όπου στην Ακολουθία των Παθών χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος και ανέγνωσε το πρώτο από τα «Δώδεκα Ευαγγέλια» που διαβάζονται κατά τον Ορθρο της Μεγάλης Παρασκευής.







Οι πιστοί ακολούθησαν μέσα από τις περικοπές από τα τέσσερα Ευαγγέλια όπου εξιστορούνται τα Θεία Πάθη, που ανέγνωσαν στη συνέχεια ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Παύλος Παλεστίδης, και οι ιερείς Αριστείδης Γαρίνης και Ιωακείμ Βαλασιάδης την πορεία του Χριστού προς το Σταυρό.
«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας ...» έψαλε με τρεμάμενη και γεμάτη πόνο φωνή ο π. Παύλος, καθώς, μέσα στο σκοτάδι, περιέφερε τον Εσταυρωμένο εντός του ναού, υπό το φως μόνο των κεριών, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των πιστών που συντετριμμένοι βίωναν τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά.
Εντονη ήταν η παρουσία των παιδιών και των νέων ανάμεσα στο πλήθος που συνέρευσε στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Νικολάου, και περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο Χριστό, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμμετοχή των πολλών ιερόπαιδων της κοινότητας που διακόνησαν με ευλάβεια κατά την πολύωρη Ακολουθία.
«Ο Σταυρός είναι η μέγιστη πρόκληση την οποία θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος στο Θεό», επισήμανε στη σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε «εμείς είμαστε η ζωντανή μαρτυρία του Σταυρού σε έναν κόσμο γεμάτο από πόνο, δυσκολίες, προβλήματα, έναν κόσμο πληγωμένο, έναν κόσμο που υποφέρει από τρομοκρατία, εγκληματικότητα, διαφθορά, έναν κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση και σύγχυση, με έλλειψη προοπτικής.»
Συγκινητική ήταν και η έκκλησή του να περιφερθεί έκτακτος δίσκος για τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση κυπριακό λαό, ιδιαίτερα δε τα παιδιά και κάλεσε το εκκλησίασμα να είναι γενναιόδωρο.
Εξήρε τέλος το έργο ανακαίνισης του ναού το οποίο περιελάμβανε την τοποθέτηση μαρμάρινου δαπέδου και καινούργιων στασιδίων αμφιθεατρικά εγκατεστημένων, δωρεά των ενοριτών, και το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή ώστε να είναι έτοιμος για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. «Είναι μια ωραία προσφορά στον Εσταυρωμένο Κύριο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού οι ιερείς της κοινότητας, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Νικόλας Καρακώστας, παιδιά και μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στην ακολουθία παρέστη και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού. 
 
ALL PHOTOS:DIMITRIOS PANAGOS
WWW.PANAGOS.COM

No comments:

Post a Comment