Wednesday, May 8, 2013


Μεγάλη Τρίτη – Ακολουθία του Νυμφίου (Κοίμηση της Θεοτόκου Μπρούκλυν)

Για την κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν αποτελεί πλέον παράδοση να χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Ακολουθία του Νυμφίου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στην οποία δεσπόζει το γνωστό «Τροπάριο της Κασσιανής», ένα από τα ωραιότερα της εκκλησιαστικής υμνογραφίας.

«Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...» έψαλαν μοναδικά οι ιεροψάλτες της Βυζαντινής Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Δημητρίου Κεχαγιά.

«Είναι πάντοτε ευλογία να ερχόμαστε τη Μεγάλη Τρίτη σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό, εδώ γίνεται πάντοτε η ακολουθία με τόση ευλάβεια και τάξη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Γκανά και τους ενορίτες της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού και μετανιωμένη για τη ζωή της ζήτησε άφεση αμαρτιών και επισήμανε το σωτήριο μήνυμα της μετάνοιας απέναντι στην προδοσία και την αμετανοησία του Ιούδα.

«Αυτή η γυναίκα έζησε την μετάνοια, έδειξε ένα στοιχείο αληθινής μετάνοιας», είπε και πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος φεύγει από τη δέσμευσή του στην αμαρτία και προσανατολίζεται προς το Θεό.»
Εκ μέρους όλων των ενοριτών τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε στην κοινότητα της Κοιμήσεως η πρόεδρος της νεολαίας. 
 

No comments:

Post a Comment