Wednesday, May 8, 2013


Κυριακή των Βαϊων – Καθεδρικός Αγίας Σοφίας, Ουάσιγκτον

Κρατώντας βάγια και λουλούδια στα χέρια τους τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον το πρωί της Κυριακής των Βαϊων.
Στον ιστορικό ναό της πρωτεύουσας που ήταν στολισμένος –κατά το εκκλησιαστικό έθιμο- με κλάδους φοινίκων σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Ορθρο και τη Λειτουργία και στο τέλος ευλόγησε τα βάγια και μαζί με τους ιερείς τα μοίρασε στους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον ναό.
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Σέργιος (Στήβεν) Ζώρζος, ο π. Δημήτριος Λη και ο π. Ιωάννης Ταυλαρίδης, ο οποίος εξακολουθεί με αγάπη να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Αγία Σοφία, της οποίας την προϊσταμενία είχε για 51 χρόνια.
Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος, στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κύπρου, καθώς και πολλοί επισκέπτες από άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Κυριακή των Βαϊων μας εισάγει στη Μεγάλη Εβδομάδα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του και αφού έκανε αναφορά στην πανηγυρική είσοδο του Κυρίου στην πόλη της Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε τα συγκλονιστικά γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες.
Με την φροντίδα των ακούραστων κυριών της Φιλοπτώχου παρατέθηκε μετά το τέλος των ιερών ακολουθιών το παραδοσιακό γεύμα ψαριού της Κυριακής των Βαϊων.




No comments:

Post a Comment